Takemusu aiki

circletrianglesquare

 

Takemusu aiki!

Zasigurno neću ni pokušati objasniti ovaj visoko spiritualni pojam, ali bih vam želio ispričati osobnu anegdotu o tome kako sam s njime došao u dodir.

U kasnim 80-im, kad sam po prvi put došao u Ibaraki Dojo u Iwami učiti Aikido od Saito Sensei-a, imao sam vrlo malo iskustva u toj vještini. Pošto sam od više različitih Aikido učitelja u Njemačkoj prisvojio veći broj ideja o Duhu Aikida, bio sam u potrazi za pravom istinom koju bi mi mogao dati jedino najbliži učenik O’Sensei-a Ueshibe, Saito Morihiro Sensei. Nažalost nisam dobio to saznanje, Saito Sensei je čak odbijao govoriti išta o spiritualnoj strani Aikida. Svako tu i tamo bi nam dao kratku demonstraciju svog čudesnog Takemusu Aikida te bi uvijek završio sa osmjehom govoreći: « To je tehnika, ne magija! Ha, ha.»

Uistinu moram priznati da sam u početku gledao na Saito Sensei-a kao na neobrazovanog željezničkog radnika koji nije mogao shvatiti spiritualno učenje O’Sensei-a. Tako moja glad za spiritualnom pozadinom Aikida još nije bila utažena. Jedina veza koju sam imao je bila «To je tehnika, ne magija! Hahaha…» , vjerujte mi bila je to poprilično teška tehnika. Kao bivši Karateka, sumnjao sam da je moja odluka da pređem na Aikido bila dobra za moj daljnji budo život.

Jedan dan, tražeći kroz knjige i papire koje su prošli uchi deshi ostavili u chisai shokudo-u (maloj kuhinji) dojo-a, našao sam razglednicu koju je napisao jedan učenik drugima koji su ostali u Iwami: Pokazivala je 2 svetca koji šeću svojim putem, jedan od njihje uzbuđeno govorio drugome «Vjeruj mi, Takemusu Aiki je najbolji!»

U sljedećim tjednima i mjesecima sam naučio da su ove dvije rečenice sve što mi je potrebno da doživim spiritualnu stranu O’Sensei-eva Aikida. Sljedeće što sam primjetio je da unatoč brutalnosti tehnika, kao uke ne osjećam surovu snagu. Moja nemogućnost da izvedem ispravni ukemi mi je činila tehnike brutalnima. Tada mi je Namoto Sensei, još jedan od velikodušnih i skromnih Sempai-a Iwama Dojo-a, pokazao kako izvesti pravilan ukemi u privatnim lekcijama. Tako sam shvatio da ako dobijete pravilan kihon waza treningne morate nagađati o Duhu Aikida. Sve se nalazi u tehnikama O’Sensei-a koje je Saito Sensei prenio našim Shihan-ima Paolo Coralliniju i Ulf Evansu. Sve što trebate je vjera da je vaš odabir pravilan put za vas.

Trudite se biti skromni poput Saito Sensei-a, koncentrirajte se na pravilno izvođenje tehnike, te da ispravno izvedete formu i da ju vježbate sa svim svjim duhom i tijelom.

Takemusu Aiki je neopisiv pojam sačuvan u mnoštvu tehnika koje je Saito Sensei naučio od O’Sensei-a i sistematizirao u veliko nasljedstvo nazvano Takemusu Aikido. Aikido mi je mnogo pomogao tokom ovih godina u poslu obrazovanja djece i u privatnom životu. Kad god sam suočen sa problemom kojeg ne znam riješiti, okrenem se praktičnoj strani Takemusu Aikida i odgovor se pojavi.

Sve je u tehnikama! Vježbajte i osjetite Takemusu Aikido…

 

Robert Maier, Aikido Zentrum Teising, Njemačka