Što je aikido?

paolo-long

Aikido je japanska borilačka vještina koja koristi timing, međuprostor i energiju napadača kako bi ga izbacila iz ravnoteže i kontrolirala napad.

Osnivač aikida je Morihei Ueshiba (O’Sensei) koji je razvio ovu plemenitu borilačku vještinu čija filozofija naglašava važnost poštovanja prema svim živim bićima i nastojanje da se protiv nasilja bori nenasiljem, kroz aikido.

Primjena aikida u životu može se u svojoj najjednostavnijoj formi opisati kao efikasan oblik samoobrane, a u svom najfinijem obliku predstavlja plemenitu životnu filozofiju koja se zalaže za nenasilno razrješenje sukoba.

Zašto vježbati aikido?

Zbog toga što redovitim vježbanjem ove plemenite borilačke vještine, djelujete pozitivno na mnoge fiziološke, intelektualne i duhovne aspekte svoga bića.

Pokreti koji se koriste tijekom vježbanja aikida djeluju pozitivno na razvoj koordinacije, fleksibilnosti, kao i bolje ravnoteže i bržih refleksa. Energična vježba, koja je koncipirana na način pogodan za podučavanje polaznika svih dobnih skupina, razvija fizičku spremnost na izbalansiran i fleksibilan način.

Obzirom da se aikido trenira uglavnom s partnerima (koji se tijekom treninga neprestano izmjenjuju), kod polaznika se također razvija posebna svijest i osjećaj za drugog čovjeka kao i samopouzdanje.

Aikido pomaže polaznicima da razviju poštovanje prema sebi i drugima, predanost, ustrajnost, skromnost, kao i spoznaju vlastite vrijednosti. Sve je to usko povezano s čitavom filozofijom aikida koja se također spoznaje i usvaja ustrajnim vježbanjem aikida. Za ozbiljno i učinkovito studiranje aikida nužno je potrebno trenirati u odgovarajućoj poticajnoj atmosferi, koja se postiže prethodnim upoznavanjem polaznika s pravilima ponašanja u dojo-u