Sakura

882640-sakura-flowers

Procvat trešnje (sakura) je jedno od najviše zadivljujućih i zanimljivih spektakla prirode koji se mogu vidjeti u Japanu, i smatra se najdirljivijim fenomenom same ljepote.

Događa se na proljetni ekvinocij i postaje simbol renesanse, ljepote i moći regeneriranja. Štoviše, u Japanu procvat trešnje događa se prije procvata riže koja je od vitalne važnosti za tu zemlju, stoga daje važnu informaciju o budućoj sjetvi, i na taj način postaje simbol prosperiteta i veličajnosti za sam Japan.

Tijekom obreda vjenčanja poslužuje se infuzija pupoljaka drva trešnje, da bi se poželjela vječna sreća.

Ovaj smisao prosperiteta i sreće ovozemaljskog postojanja slikovito predočuje izvanvremensko blaženstvo. Osobine sakure su duboko povezane uz japansku vitešku tradiciju.

Kao simbol nevinosti (čistoće) i integriteta, sakura opravdano predstavlja viteški ideal i Bushi (vitez). Otkinuta od grane, umire kad je na vrhuncu svoje veličanstvenosti, zato je sakura samurajski amblem (simbol) savršenstva. Jednako tako, samuraj, jedan nekorumpirani čovjek koji utjelovljuje tako plemenite osobine kao nevinost, pravednost, lojalnost, odanost, hrabrost, vjeru u jedan ideal, ostavlja svoj život padom na bojnom polju u cvijetu svoje mladosti.

Slijedeća uzrećica je u Japanu vrlo poznata: «Hana wa sakura gi, hito wa bushi» – (najbolji) cvijet sakura, (najbolji) čovjek samuraj.

Sakura, tako trenutni i krhki cvijet, rano zameten vjetrom, ali čija ljepota ostaje nedirnuta, predstavlja simbol najuzvišenije smrti, daleke od ovozemaljskog bogastva i nesigurnosti postojanja.

Plod trešnje je simbol samurajskog poziva i sudbine na koju bi trebao biti spreman: da otvori crveni pupljak trešnje keko bi došao do njezine tvrde koštice ili, drugim riječima, da žrtvuje svoju vlastitu krv i meso kako bi dostigao vrhunac ljudskog bića.

Amblem Samuraja je bio cvijet trešnje nasuprot izlazećeg sunca, kao simbol odanosti njihovih života. Saya (korice oružja) njihovih katana (mač) često su bile ukrašene trešnjama, simbolom potrage za nevidljivim slijedeći svoj unutarnji put (V.I.T.R.I.O.L.).

Cvijet trešnje, kao klasičan simbol ruže, ima pet latica. O simboličnom značenju broja 5 moglo bi se toliko pisati, no htio bih dodirnuti samo nekoliko točaka više veanih uz ovu temu.

Broj 5 zbroj je parnog broj 2 i neparnog broja 3. Broj 2 predstavlja zemaljski princip, dok broj 3 predstavlja božanski, tako da njihova suma daje uniju, sveukupnost, cjelovitost, harmoniju i ravnotežu rezultirajućeg broja. Broj 2 i 3 ne samo da predstavljaju svjetovne i duhovne principe, već i loše i dobro, smrt i život, žensko i muško, kaos i red, materijalnost i spiritualnost, okultni i manifestirni svijet. Zbog toga što je broj 5 zbroj 2 i 3, on je suma ovih suprotnih osobina koje su vezane i integrirane u univerzum.

Broj 5 vezan je uz Radosna otajstva Krunice Djevice Marije[1] (Navještenje anđela, Marijin pohod, Rođenje Isusovo, Prikazanje Isusovo, Našašće Isusovo), Žalosna otajstva (Isus se znoji krvavim znojem, Isus je bičevan i osuđen na smrt, Isus je okrunjen trnovom krunom, Isus nosi svoj križ i Isus umire na križu), Slavna otajstva (Uskrsnuće Isusovo, Uzašašće Isusovo, Silazak Duha Svetoga, Uznesenje Marijino i Okrunjenje Marijino).

Povrh toga, cvijet sa pet latica podsjeća naš um na petokraku zvijedu, čovjeka unutar pentagrama, simbola mikrokozmosa. U kineskoj tradiciji, Zemlja je shvaćena kao centar četiriju kardinalnih regija.

Japanski ezoterični Budizam čini pet orijenta, četiri kardinalne točke i centar. Pet je elemenata japanske kozmologije: zemlja, voda, vatra, vjetar i svemir (prostor). Pet je razina znanja. Kao finalna točka, broj 5 je simbol čovjeka i božanskoga, unutar kojega se zemaljske i spiritualne dimenzije povezuju postajući jedno.

Paolo Nicola Corallini

[1] engl. Mysteries of Rosary, lat. Rosarium Virginis Mariae