Razgovor sa Corallini Sensei

paolo-corallini-2007

U Zagrebu se od 13. – 14. svibnja 2000. godine održao prvi međunarodni seminar Iwama Ryu aikida ( tradicionalni aikido ) u Hrvatskoj, u organizaciji Aikido kluba “Izvor” iz Zagreba. Seminar je vodio Paolo Corallini Sensei, 7. DAN. Corallini Sensei je predstavnik Morihiro Saito Senseija za Srednju i Južnu Europu i jedan je od njegovih vodećih učenika. Seminar je bio otvoren za sve stilove aikida, bez obzira kojoj federaciji pripadali. Bilo je prisutno više od četrdesetak vježbača. Iz Hrvatske Robert Malić Sensei, 2.DAN, voditelj Aikido kluba “Bonaca” iz Splita s nekoliko svojih članova, Dubravko Magdić iz Rijeke, voditelj Aikido kluba “Rijeka”, Matjaž Dobravec Sensei, 1.DAN iz Slovenije voditelj aikido kluba u Ljubljani, aikidoke iz Italije – Renata Ruzzier Sensei 2.DAN i Attilio Lovato Sensei 3.DAN sa svojim učenicima, devet članova Bugarske Aikido Federacije i nedavno osnovane Iwama Ryu Bulgaria kao i članovi aikido kluba “Izvor” – Takemusu Aiki Dojo iz Zagreba. Na kraju prvog dana seminara održana je demonstracija aikida u kojoj su sudjelovali svi spomenuti vodeći članovi klubova, a također i gosti iz Ki-aikido društva “Zagreb”. Na kraju ovog vrlo uspješnog seminara, zamolili smo Corallini Senseija za kratak intervju.

Corallini Sensei, molim Vas ispričajte mi kada i kako ste počeli s aikidom.

Duga je to priča. Počeo sam 1969. sa jujutsu majstorom. U to se vrijeme u Italiji za aikido gotovo uopće nije znalo. Čuo sam da u Italiju dolaze japanski majstori Tada Sensei i Kawamukai Sensei. Postao sam deshi (učenik) Kawamukai Senseija i odmah se zaljubio u aikido. Putovao sam po čitavoj Europi i pratio sve najvažnije učitelje. Dolazili su u Europu svake godine i uvijek sam se trudio da dam sve od sebe. Nobuyoshi Tamura Sensei dugo je bio moj učitelj i još ga uvijek jako volim i cijenim. On je veliki majstor i divna osoba. Neko sam kraće vrijeme bio deshi francuskog majstora Andre Noqueta.

Kada ste se i kako Saito Sensei i Vi prvi puta sreli?

Godine 1984. odlučio sam otputovati u Japan jer sam želio ostvariti svoj san – upoznati legendarnog majstora i učitelja Morihira Saita. U ono vrijeme bilo je nemoguće postati uchi deshi (učenik koji živi unutar dojoa) Saito Senseija bez njegovog osobnog poziva, a tako je i danas. Otišao sam tamo zajedno s prijateljem koji je deshi Saito Senseija. On nas je upoznao. Bila je to ljubav od prvog trenutka.

Da li se Iwama Ryu aikido jako razlikovao od svega što ste do tada radili?

Kada sam došao u Iwama Dojo bio sam Yondan (4.dan) i bio sam uglavnom poznat u Europi, no u Iwama Dojou sam osjetio da je aikido koji sam radio, više-manje običan ples. Mladi učenici Saito Senseija, bijeli pojasevi, jednostavno su me blokirali, napadali su me iskreno i snažno s pravim BUDO osjećajem! Nisam bio navikao na takvu vrstu napada. Osjećao sam se potpuno izgubljeno. Saito Sensei je to odmah primjetio, prišao mi i pitao: “Imaš problema?” Odgovorio sam mu: “Da Sensei, mnogo problema.” “Ne brini! Uhvati me za ruku i naučit ću te”. Istoga trena sam u sebi osjetio beskrajnu svjetlost i znao sam – to je istinski majstor, to je moj Sensei! Prvi put, nakon 16 godina, konačno sam pronašao pravog učitelja.

Kako je Iwama Ryu aikido došao u Italiju prije 17 godina?

Godine 1984. prvi put sam pozvao Saito Senseija u Europu i on je pristao doći i održati seminar. Objasnio sam mu da smo do sada u Europi znali samo za “mekani” stil aikida. Iako je mnogo dobrih majstora bilo u Italiji i Europi, stil je ipak bio vrlo mekan. Saito Sensei je razumio i došao u veljači 1985. po prvi puta u Srednju Europu. Nakon toga su se mnogi ljudi zainteresirali za Iwama stil aikida. Mnogi crni pojasevi iz različitih europskih zemalja također su se potpuno “zaljubili” u Saito Senseija. Od 1985., Saito Sensei svake godine dolazi u Italiju i ostale zemlje poput Danske, Njemačke i Francuske gdje održava seminare, a bio je također i u Portugalu i Velikoj Britaniji. Sada u Europi, u gotovo svakoj zemlji postoji Iwama Ryu aikido.

Sada je Iwama Ryu stigao i u Hrvatsku.

Da. U Hrvatskoj sam prvi puta i došao sam na poziv svog deshija Ivana Zafranovića koji podučava Iwama Ryu i službeni je predstavnik Iwama Ryu aikida u Hrvatskoj. Vrlo sam sretan zbog njega jer je potpuno odan Saito Senseiju, potpuno zaljubljen. Siguran sam da će čuvati i održati Iwama Ryu za sve ljude u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Hvala ti Ivan za to što radiš. Pomagat ću ti, uvijek.