Izreke

osensei_similing-1000x288

O’Sensei:

1. Vaš duh je istinski štit.

2. Budite zahvalni na životnim poteškoćama, pogreškama i zlonamjernim ljudima koje susrećete. Suočavanja s takvim preprekama sastavni  je dio  vježbanja Umjetnosti Mira.

3. Trokut predstavlja energiju tijela a krug energiju uma. Trokut simbolizira najstabilniji  fizički stav i koncentriranu energiju. Krug simbolizira  mirnoću  i savršenstvo, izvor beskonačnih tehnika. Četverokut predstavlja stabilnost, temelj primijenjene kontrole.

4. Ako je vaše srce dovoljno veliko da opkoli protivnike, prozret ćete njihove namjere i izbjeći napad. I onda kada ih opkolite, bit ćete u stanju voditi ih putem kojim vam ukazuju Nebo i Zemlja

5. Položaj ruku, nogu i kukova treba biti centriran u jednoj liniji – to je tajna pravilno izvedene tehnike. Ako ste centrirani kretati ćete se slobodno. Fizički je centar vaš trbuh; a ako je i vaš um usmjeren tamo, trud će vam se sigurno isplatiti.

6. Umjetnost Mira se temelji na četiri velike vrline: hrabrost, mudrost, ljubav i prijateljstvo koje simboliziraju: vatra, nebo, zemlja i voda.

7. Stvarnost je iznad natjecanja, a jedina istinska pobjeda je disciplinom nadvladati sebe.

8. Kada ste napadnuti uskladite gornji, srednji i donji dio tijela. Uđite, okrenite se i spojite se sa protivnikom, naprijed, nazad, lijevo, desno.

9. U skladu sa Umjetnošću Mira, nikad ne iniciramo napad. Napad je dokaz da je netko izvan kontrole. Nikad ne bježite pred bilo kakvim izazovom, ali niti ne pokušavajte spriječiti ili kontrolirati protivnika na neprirodan način. Neka protivnici dolaze na koji god način žele a vi se stopite sa njima. Nikada ne trčite za protivnicima. Preusmjerite svaki napad i stanite čvrsto iza njega.

10. Ako se nisi uspio povezati sa istinskom Prazninom nikad nećeš razumjeti Umjetnost Mira.

11. Kada protivnik krene prema vama, krenite mu u susret i dočekajte ga, a ako se povuče, pošaljite ga njegovim putem.

12. Istinski ratnik uvijek je naoružan sa tri stvari: blistavim mačem izmirenja, ogledalom hrabrosti, mudrosti i prijateljstava i dragocjenim draguljem prosvjetljenja.

13. Suština i cilj Umjetnosti Mira je pročistiti se od pakosti, uskladiti se sa okolinom  i očistiti svoj put od svih prepreka.

14. Život je rast. Ako  prestanemo rasti, tehnički i duhovno, mi smo sasvim mrtvi. Umijeće Mira je slavljenje spone Neba, Zemlje i Čovječanstva. Ono sve  što je istinski dobro i lijepo.

15. Shvatio sam da Budo nije rušenje protivnika pomoću sile, niti je to melodija koja vodi svijet u uništenje pomoću oružja. Istinski Budo znači stopiti se s univerzalnom sviješću i čuvati mir u svijetu kroz čestito stvaranje, zaštitu i uzdizanje svih živih bića u prirodi.

16. Da bi vježbali umjetnost mira, nisu vam potrebne zgrade, novac, moć ili određeni društveni status. Nebesa su upravo tamo gdje stojite i to je pravo mjesto za vježbanje.

17. Greške su ključ uspjeha. Svaka greška nas uči nečemu.

 

Saito sensei

1. Vježbajući svakodnevno suburi,  napredovat ćeš i u tai  jutsu tehnikama

2. Vježbaš li osnivačeve tehnike na ispravan način, trening će uvijek teći bez problema, a ti ćeš biti u stanju primijeniti istinske principe aikida u svakodnevnom životu.

3. Dojo u Iwami ne pripada meni. To je Osnivačev dojo i zbog toga nastojim precizno prenositi ono što je  O´Sensei tamo podučavao.

4. Ne znam točno koliko ljudi u svijetu danas  trenira Iwama Ryu aikido, ali znam da se O´Sensei smiješi  odozgo.

5. Ki se spoznaje spontano kroz ispravno vježbanje osnova.