Česta pitanja i odgovori

irimi-long
Što je aikido?

Aikido je relativno nova borilačka vještina. 1920tih godina, osnivač Morihei Uešiba (O-Sensei), počeo je razvijati vještinu koja je postala Aikido – put harmonije s kiem.Potiče od japanske samurajske tradicije i ukljucuje vještine baratanja mačem i kopljem (yari). Također uključuje tehnike Daito-ryu jujutsu koju je donekle omekšao u skladu sa svojom Omoto religijom, njezinim idejama o slavljenju života, kreacije, zaštitom svih stvorenja i postigao da tehnike ne moraju nužno zavrsavati ozljedom ili letalno, iako to mogu.

Aikido je zamijenio nasilje i uništavanje poznate u klasičnih vojničkih vještina samokontrolom i suosjećanjem. Cilj aikida je ukročivanje i kontrola situacije, izbjegavanje nepotrebnog ozljeđivanja napadača i napadnutog.

Aikido je borilačka vještina preporučljiva roditeljima nasilne djece.

Idealni aikidoka ne udara da bi nepotrebno ozlijedio, ne blokira i ne opire se napadu već se u napad uklapa i preusmjerava ga, rezultirajući razornom mekoćom, nevidljivom tehnikom koja koncept sile protiv sile čini besmislenom.

Radi li aikido na ulici?

Radi. Ukoliko Vam je primarni cilj naučiti u kratkom vremenu tehnike samoobrane, bolji izbor nešto drugo. Aikido se uči sporo i relatvno je kompliciran.

Najbolja obrana od nasilja je ispravno ponašanje i ispravan način življenja kako se ne biste niti doveli u situaciju da Vas se napada. To je ono čemu vas aikido može naučiti na načine koji izlaze izvan okvira ovih kratkih odgovora.Bez obzira koju vještinu trenirate i koliko ste u njoj dobri, uvijek , tražite li priliku za to, naći ćete od sebe jačeg, večeg i vještijeg suparnika.

Aikido se ne trenira radi samoobrane ali kao posljedica treniranja aikidoa bit ćete u stanju obraniti se.

Aikido nije vještina samoobrane. Aikidoke uče jednaki omjer tehnika napada i obrana.

Treba li snage za aikido?
Naravno da treba, Aikido je borilačka vještina. Na našim treninzima razvijamo i snagu i kondiciju.
Što ste vještiji snaga Vam je manje potrebna ali vam snaga treba da biste došli do razine vještine kad Vam ona viće neće biti potrebna. Paradoksalno ali istinito.
Koliko vremena mi treba da dođem do crnog pojasa?

Ovisi o Vama.

Ukoliko trenirate redovito i primjenjujete savjete o tehnikama koje dobijate od svog instruktora, možete doći do crnog pojasa za 5 do 6 godina.

Treba znati da crni pojas nije simbol majstorstva niti kraja vašeg puta. Onog trenutka kad za sebe pomislite da nesto znate, kad se počnete ponašati kao majstor a ne kao student, s Vašim napretkom je gotovo.

Da li je aikido religija?

Nije. Možete vježbati aikido bez obzira kojoj religiji pripadate a Vaša religija nas ne zanima. Ne širimo nikakve ideje iako podržavamo vrijednosti poput rada, discipline, uzajamnog poštovanja i osobne časti. Potičemo kritičko mišljenje, ne tražimo niti prihvaćamo ikakve sljedbenike i štovatelje.

Naš dojo je zajednica slobodnomislećih ljudi, vrlo različitih pogleda na svijet.

Kakva oprema mi je potrebna da bih počeo/la trenirati?
Za početak Vam je dovoljna majica kratkih rukava, hlače od trenirke i zori – papuče/natikače u kojima se krećete od svlačionice do tatamija. Za ozbiljan trening, judaski kimono je neophodan.
Ima li natjecanja u aikidou?
Nema. Aikido je vojnička vještina, u vojničkim vještinama nema natjecanja. Takva natjecanja bi bila potpuno besmislena i podrazumijevala bi nekakva pravila i ograničenja kojih aikido ne podnosi. Mnoge tehnike koje su temeljne za aikido u sportovima su, koliko god opaki bili, zabranjene.
Jesam li prestar/premlad za trening aikidoa?

To doista ovisi o Vama. Na treningu Vas nitko neće tjerati da radite nešto što je za Vas štetno ili opasno, Tijelo mnogih vježbača u trenutku prvog dolaska u dojo nije u dobrom stanju, fali mu snage, kondicije, koordinacije, gipkosti…

Srecom, tijelo se za prilično kratko vrijeme adaptira i razvija a 6 sati treninga tjedno mu u tome pomaže.Kod mlađih vježbača može biti ograničavajući faktor razlika u težini, visini i snazi. Bilo bi dobro da mlađi vježbači sebi osiguraju partnera s kojim će raditi (ako ga u dojou već nemaju). To ne znači da će raditi isključivo sa tim svojim partnerom.